͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ 
Is this email not displaying correctly? View it in your browser.

Τεύχος 76 | 4 Νοεμβρίου 2022

Image description

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ ΣΠΕΚ 2022

Image description

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου/ ΣΠΕΚ ανακοινώνει με ευαρέσκεια τις δύο προσωπικότητες τις οποίες η Κριτική Επιτροπή ψήφισε για να τιμηθούν το 2022 με το ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ. Οι βραβευμένοι από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου για το 2022 είναι:Η Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη: Η πρώτη Ελληνίδα Πρύτανης, εκλεγμένη τρεις φορές στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, για την πολυετή ευεργετική συμβολή της στην ίδρυση Πανεπιστημιακού Ιδρύματος και στην αποτελεσματική διοίκησή του, ως Πρύτανης και ως πρότυπο εφαρμογής της Ισότητας Φύλων. Ενίσχυσε οικονομικά τη φιλαναγνωσία και ανέπτυξε επιστημονικές θέσεις για μια Οικονομία ικανή να επιλύει κρίσιμα κοινωνικά θέματα, όπως η ανεργία, η ανάπτυξη νέων, αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, ελλείμματα.Ο Κύπρος Νικολαῒδης, Απόδημος Κύπριος στο Η.Β.: για την πολυετή ευεργετική συμβολή του ως Καθηγητής Ιατρός παγκόσμιας εμβέλειας. Θεωρείται ως ο θεμελιωτής του προγεννητικού ελέγχου, της ενδομήτριας ιατρικής και της εμβρυικής χειρουργικής - που έχουν σώσει την υγεία εκατομμυρίων γυναικών, νεογέννητων κι εμβρύων - και ως πρωτοπόρος Διδάσκαλος νέων γενεών ιατρών.Εκτάκτως και για πρώτη φορά απονέμεται κατά πλειοψηφία από την Κριτική Επιτροπή

Εξέχουσα Διάκριση Για Ανθρωπισμό στον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιο, για την πολυετή ευεργετική συμβολή του ως Αρχιεπίσκοπος, με ανθρωπιστική δράση σε Αλβανία, Βαλκάνια και Αφρική, με προγράμματα στους τομείς φιλανθρωπίας, υγείας, κοινωνικής προνοίας, εκπαιδεύσεως, αγροτικής ανάπτυξης, πολιτισμού και οικολογίας, ευημερίας προσφύγων, κοινωνικής υποδομής, και για τη Συνεργασία των Εκκλησιών για την Ειρήνη και την Πίστη.Ο θεσμός αυτός καθιερώθηκε από τον ΣΠΕΚ το 2020 και μέχρι σήμερα έχουν βραβευθεί προσωπικότητες, που ο καθένας, από το πεδίο δράσης και ειδικότητας του, έχει επιτελέσει μέγα ανθρωπιστικό, επιστημονικό και κοινωνικό ή πολιτιστικό έργο όπως ο Καθηγητής Κύπρος Νικολαΐδης και η Πρύτανης Μαρία Νεγρεπόντη - Δελιβάνη (2022), ο Καθηγητής Βάλτερ Πούχνερ και ο Μουσικοσυνθέτης Μιχάλης Χριστοδουλίδης (2021), η Ομότιμη Καθηγήτρια ΑΠΘ Ζωή Σαμαρά και η Ελληνίστρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μεξικού Νατάλια Μορελεών (2020).Ακολουθεί η σύνθεση της Κριτικής Επιτροπής για τον Θεσμό ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ του ΣΠΕΚ

  • Πρόεδρος Επιτροπής, Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, Συγγραφέας, Πρόεδρος Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου.

  • Αντιπρόεδρος Επιτροπής, Πλεμμένος Γιάννης, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Cambridge, Κύριος ερευνητής στο Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητής-σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Μέλη

  • Σολωμού Αιμίλιος, Καθηγητής της Ιστορίας της Εκπαίδευσης και Διευθυντής της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
  • Χριστοδούλου Νικόλας, Διδάκτωρ Γαλλικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού, Πρόεδρος Ακαδημαϊκού Φοίνικα Γαλλίας στην Ελλάδα, Directeur des examens et des certifications (GC) Institut français de Grèce.
  • Χριστιάς Παναγιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής και Κοινωνικής Φιλοσοφίας και Πολιτισμικής Κριτικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.
  • Δριτσάκη Χάϊδω, Καθηγήτρια, Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Σχολή Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
  • Ευαγγέλου Άγγελος, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, στον Τομέα Λογοτεχνίας και Πολιτισμού του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Ξεπαπαδάκου Αύρα, Συντονίστρια Προγράμματος – Μεταπτυχιακές Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό, Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Τμήμα Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
  • Σταματόπουλος Ανδρέας, PhDc, MA History | Δημοσιογράφος / Μέλος ΕΣΗΕΜ-Θ, Διευθυντής Ειδήσεων στη Βεργίνα Τηλεόραση.

  • Γωγώ Γαβριηλίδου, Φιλόλογος, Γλωσσολόγος, Καθηγήτρια στο Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Σύμβουλος Θεσμού, Διοργάνωση, Επικοινωνία

Σίσσυ Σιγιουλτζή – Ρουκά,

Φιλόλογος Α.Π.Θ. , Uni. Avignon – δημοσιογράφος Sussex Uni.UK – λογοτέχνις

Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας ΚύπρουΒραβείο Ανθρωπισμού ΣΠΕΚ 2022: Στους βραβευμένους Θα αποδοθεί τιμητικός πάπυρος με το σκεπτικό βράβευσης που θα συνοδεύει τους εκλεκτούς ζωγραφικούς πίνακες του Κύπριου επιστήμονα, συγγραφέα και καλλιτέχνη Ανδρέα Συμεού, που φιλοτεχνήθηκαν ειδικά για το Βραβείο Ανθρωπισμού ΣΠΕΚ 2022 προς τιμή των βραβευμένων. Επιπρόσθετα θα δημιουργηθεί το εργοβιογραφικό τους πορτρέτο στην ΣΠΕΚ ΠΑΙΔΕΙΑ του www.cultural-association.org . Παράλληλα, ηχητικά αποσπάσματα από ομιλίες, διαλέξεις τους θα αναπαράγονται στο SOLOMOS Web Radio TV του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου.Τελετή Βράβευσης: Το Σάββατο, 12/11/2022, μεταξύ 6 μ.μ. και 7 μ.μ. θα παρουσιαστεί ζωντανά και ψηφιακά η Τελετή Βράβευσης των τιμωμένων και η αντιφώνησή τους. Η Διαδικτυακή Τελετή Βράβευσης έχει προγραμματιστεί με την εφαρμογή ΖΟΟΜ και θα μεταδίδεται ζωντανά σε Ελλάδα, Κύπρο, Ομογένεια, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου Facebook Page, Facebook Team, YouTube, Twitter καθώς και σε ηχητική αναμετάδοση από το SOLOMOS Web Radio TV του ΣΠΕΚ www.cultural-association.org. Ειδικό δελτίο τύπου, βίντεο αφιέρωμα και eBook θα δημοσιευθεί στον διαδικτυακό κόμβο του ΣΠΕΚ www.cultural-association.org μετά το πέρας της Τελετής Βράβευσης.

Εργόχειρα | Μνήμη Αξεπέραστη

Image description

Εργόχειρα της χαράς, της προσμονής, της θλίψης, της τύχης, του καημού, της νέας αρχής, έργα χειροποίητα κουβαλούν στο σώμα τους το ήθος, τα ήθη, τα έθιμα, τις αρχές και τον πολιτισμό μας. Κοσμήματα αξίας ανεκτίμητης από γενιά σε γενιά. Γράφει ο Παναγιώτης Γούτας στα Αμελοποιήματα: "Ποίημα εργόχειρο κεντώ, με τον μουλινέ της θλίψης". Δείτε την ιστορία μας στη ΣΠΕΚ GALLERY, ευεργετηθείτε και ευεργετήστε. 

Facebook
Facebook
Instagram
Facebook
Twitter

Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου 2021 | All Rights Reserved

www.cultural-association.org | [email protected]

If you want to unsubscribe, click here.